Super Radio Deus é Amor – co je to?

 Spíše na krátkých vlnách se setkáváme se stanicemi z Brazílie, které se hlásí jako „Super Radio Deus é Amor“ (Super rádio Bůh je Láska), ve zkratce SRDA. Už název napovídá, že se jedná o náboženský program. Připravuje ho brazilská náboženská organizace „Igreja Pentecostal Deus é Amor“ (IPDA) – (Pentekostální církev Bůh je Láska). Má také své vysílače, ale hlavně prodává program velkému množství stanic po celé Brazílii, které ho vysílají většinou v noční době.

Tyto stanice ho vysílají tak, že se převážně připojují k celostátnímu streamu a několikrát za hodinu se odpojují a vysílají vlastní identifikaci. To je velmi zajímavé, protože v té chvíli můžeme vysílač spolehlivě identifikovat, když jich je na kmitočtu víc.

Na nahrávce je jedno takové odpojení a lokální ID je dobře slyšet. Pro lepší srozumitelnost jsem vybral internetový signál Radia Capital Acre z města Rio Branco ve státě Acre (1350 kHz). Nejdřív slyšíme jingle „Radio Deus é Amor“, následuje hlášení z „ústředí“, které upozorňuje techniky lokálních stanic, že se blíží čas pro jejich identifikaci: „Pozor operátoři, za 5 sekund začnou identifikace stanic!“ Potom skutečně slyšíme praskání při přepojování a hned na to se ozve lokální identifikace stanice Radio Capital Acre: „ZYH201 Radio Capital Acre, 1350 kHz – stanice radiokomunikační sítě Capital. Radio Capital Acre…“.

Na nahrávce je ještě „sem-tam“ slyšet drobné zmínky o „Voz da Libertacao“ (Hlas Vysvobození), což je všeobecný název programu, který církev IPDA vyrábí.

Někdy se to plete, všechny ty zkratky SRDA, IPDA, nezkrácené názvy i Voz da Libertacao…, všechno to ale ve skutečnosti patří k sobě: církev IPDA vyrábí program Voz da Libertacao a přenášejí ho stanice SRDA. Přestože se to možná nezdá, je to důležité při identifikaci stanic, protože skutečnou ID slyšíme třeba jen 2x za hodinu. Když poznáme program, máme vyhráno, protože podle seznamu snadno zjistíme, který vysílač ho na konkrétním kmitočtu přenáší.

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.