WDFN Detroit MI, 1130 kHz (USA)

   Na 1130 kHz slyšíme obvykle silný signál stanice WBBR z New Yorku. Včera večer před půlnocí našeho času jsem tam objevil další stanici, která se snažila na kmitočet protlačit. To bylo neobvyklé. Chvíli jsem čekal, co se stane, a skutečně, asi za 10 minut se stanice vyměnily! Signál WBBR skoro úplně zanikl a do popředí se dostala stanice, která několikrát zmínila novou černošskou rozhlasovou síť BIN – Black Information Nework. Ano, to už jsem tušil, že se jedná o WDFN z Detroitu ve státě Michigan, protože žádná jiná stanice na 1130 kHz tuto síť BIN nepřenáší.

Vysílač má výkon 50 kW ve dne a 10 kW v noci. V té době mělo dojít k přepnutí na nižší noční výkon, vlastně nevím, jaký výkon tam byl v době příjmu, ale asi ještě ten denní. Vysílač má celkem 9 stožárů, 2 jsou v provozu ve dne a všech devět potom v noci kvůli směrovosti, aby byl odstíněn jižní směr na New York a nebyl rušen vysílač WBBR.

Stanice WDFN měla dříve sportovní formát. V době černošských nepokojů v USA v červnu 2020 však tuto 26 let dlouhou tradici náhle ukončila a od druhého dne (30.6.2020) spustila zpravodajský formát pod hlavičkou černošské sítě BIN. Majitelem této sítě je známá společnost iHeart Radio.

Na nahrávce je několikrát slyšet ohlášení sítě Black Information Network, např. v sek. :12 – „The Black Information Network is everywhere…“ nebo ohlášení s kmitočtem v sek. 21: „…BIN on 11-30 and iHeart Radio“. V pozadí je slyšet slabý signál jindy bouřlivého WBBR (známý Bloomberg).

Nahrávka je ze 17.1.2021 ve 2230 UTC. Na obrázcích je Detroit na mapě USA, vysílací stožáry na jižním okraji Detroitu a grafika nové sítě BIN – Black Information Network.

      

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.