Radio Mazandaran 1215 kHz (Írán)

  Kdo by to čekal, že na kmitočtu 1215 kHz bude slyšet ještě něco jiného než bombastický signál anglické stanice Absolute Radio? Ale je jedna taková krátká chvíle, která nastává pozdě odpoledne kolem 1530 UTC. S anténou směrovanou na S-V je potlačen ještě slabý signál z Anglie, ale z východu už začíná sílit signál z Íránu. Trvá to asi 15 minut a pak už Anglie všechno ovládne, ani směrová anténa nepomůže.

Radio Mazandaran je jedna z regionálních stanic v Íránu a je provozována státním rozhlasem IRIB. Provincie leží na jihu Kaspického moře. Vysílač Chalus na 1215 kHz má výkon 50 nebo 60 kW (podle různých zdrojů; samotný Írán už řadu let neposkytuje podrobné informace o svých vysílačích).

Na nahrávce je znělka v 1530 UTC. V té chvíli je v Íránu 19:00 hodin. Následuje identifikace: „Sedaje Džomhorije Islamije Iran, Radio Mazandaran“ v sekundě :16. Tady si všimneme, že v perštině se „a“ vyslovuje skoro jako „o“.

Nahrávka je z 13.10.2017 v 1530 UTC.


Druhá krátká nahrávka ukazuje, jak výhodná může být možnost přepínání různých antén. Uslyšíme obě již zmíněné stanice z Íránu a Anglie. Nejdříve je zapnuta anténa na S-V, pak je přepnuto na anténu směr Z (sekundy :12 – 21) a potom zpět na anténu S-V. Je na tom krásně vidět, že všesměrová anténa by se tady asi neosvědčila, protože by nám zprostředkovala oba signály ve stejné síle.

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.