Ondas del Mar 1380 kHz (Venezuela)

  Co je skutečný DX signál? Na to se občas někdo ptá. Mám tady ukázku z dnešního rána. Zjistil jsem, že ještě v 0645 UTC (to je v 8:45 našeho času!) je slyšet stanice Ondas del Mar z Venezuely na 1380 kHz. Vysílá z města Puerto Cabello na severním pobřeží Venezuely, a taková lokalita je pro vysílače vždy výhodná. Mohou být slyšet až v Evropě, přestože o to neusilují. Ale usilujeme o to my.

Signál byl opravdu velmi slabý, ale výhodou bylo, že v té době, dlouho po východu Slunce u nás, bylo už na pásmu mnohem méně silných signálů evropských stanic, než například v noci. Takže rušení z okolních kmitočtů nepřicházelo žádné.                        Pozor, sluchátka nutná ! –>

Nahrávka je z 19.10.2017 v 0645 UTC. Jdou tam slyšet 3 identifikace „Ondas del Mar 13-80“ (13-80 je španělsky fon. trese-očenta). ID jsou v sekundách :03, :25 a :32. Že nejsou vůbec srozumitelné? To je pravda, alespoň na první poslech. Takový DX příjem vyžaduje určitou přípravu, to znamená, že používáme samozřejmě seznam stanic, v něm si na kmitočtu vytipujeme stanici, která by to mohla být a čekáme na ID. Víme tedy předem, co asi můžeme očekávat. Když pak ID zazní, slyšíme, jestli jsme se trefili nebo ne. Stanice Ondas del Mar je na kmitočtu poměrně známá, navíc vysílá z pobřežního města, takže její vytipování není tak obtížné.

A ještě malá poznámka: Jestliže uvidíte v seznamu MW LIST, že tato stanice končí vysílání v 0359 UTC, tak to už není pravda, to už neplatí delší dobu. Důkaz přináší dnešní nahrávka.

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.