5AN ABC Adelaide 891 kHz (Austrálie)

   Konečně Austrálie na středních vlnách! Asi po 40 letech čekání. V roce 2017 ji slyšel Christoph Ratzer z Rakouska, jinak není známo, že by stanici z Austrálie slyšel na středních vlnách v našem regionu střední Evropy ještě někdo jiný. Příjem se uskutečnil večer po 20:30 našeho času, přesně v době, kdy v Adelaide na jihu Austrálie vychází Slunce. Na kmitočtu jsem čekal třetí den v tuto dobu, tentokrát jsem zaslechl slabou angličtinu. Hned jsem zapnul internetový stream a bylo to tam! Stream má naštěstí zpoždění 18 sekund proti signálu v éteru a tak jsem mohl slyšet opakování toho, co jsem slyšel v rádiu. Příjmové „okénko“ trvalo necelou minutu a přestože jsem kmitočet sledoval až do 21. hodiny, signál z Austrálie už se neobjevil.

Stanice 5AN ABC Adelaide má vysílač o výkonu 50 kW ve čtvrti Reynella/Pimpala, stožár je vysoký 170 metrů a vysílá z něj také stanice 5CL. Signál k nám přichází od východu přes Indii a musí překonat vzdálenost skoro 15 500 km. K příjmu jsem použil SDR přijímač Perseus a drátovou anténu dlouhou 200 metrů ve směru severovýchod.

Na první nahrávce je záznam signálu z rádia a potom ze streamu. Dobře je slyšet zpoždění streamu. Je vhodné použít sluchátka.

Druhou nahrávku jsem složil ze stejných pasáží z rádia a ze streamu hned za sebou bez zpoždění. Pro lepší přehled jsem dal toto porovnání 3x za sebou, tedy rádio+stream / rádio+stream / rádio+stream.

Nahrávka je z 8.1.2018 v 1936 UTC. Na obrázcích je vysílací stožár 5AN, umístění vysílače na mapce a pohled na střed města Adelaide.

   

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.