Jižní Korea a Tchaj-wan (1143 kHz)

      

Je tady podzim a s ním dobré příjmové (DX) podmínky na středních vlnách z východních směrů, tedy z Asie. Na kmitočtu 1143 kHz jsem objevil dvě zajímavé stanice. Mezi 1800-1900 UTC jsem tam zachytil stanici Radio Free Korea (Rádio Svobodná Korea) z Jižní Koreje a stanici BEL3 Fishery Station z Tchaj-wanu.

Vysílání Radia Free Korea je určeno pro Severní Koreu. Vysílač v Deogyang-gu má výkon 100 kW. Stanice BEL3 Fishery Station vysílá pro plavidla a jejich posádky v rybolovné oblasti kolem Tchaj-wanu. Vysílač v lokalitě Baisha má výkon rovněž 100 kW. Obě stanice si můžete poslechnout na následujících nahrávkách:

Radio Free Korea – ve studiu běží beseda o Kubě:

Beseda je u konce a blíží se celá hodina (1900 UTC). V Koreji jsou 4 hodiny ráno:

BEL3 Fishery Station – Noční program je složen z povídání a hudby. V této chvíli je na Tchaj-wanu mezi 3. a 4. hodinou ranní:

Na společném kmitočtu se obě stanice stále míchají, v jednu chvíli je lépe slyšet jedna, potom zase ta druhá. Na následující nahrávce je směs obou stanic: Korea mluví mužským hlasem, na tchaj-wanské vlně hovoří žena. V takové podobě doletí signály až k nám do střední Evropy:

Nahrávky jsou z 25.9.2019 v době mezi 1800-1900 UTC. Na obrázcích máme pohled do korejského studia a mapku pokrytí signálem stanice BEL3 z Tchaj-wanu na několika kmitočtech. Stanice potvrzuje příjem QSL dopisem. Tento dostal Nils Schiffhauer z Německa.

  

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.