KBRW Barrow, 680 kHz (Aljaška)

   Tak konečně přišla ta Aljaška! Už jsem na ni čekal dlouho. Nakonec se to podařilo díky nové anténě typu DHDL, která je směrována na 20 stupňů, což pokrývá i přímo severní směr, kde je umístěn vysílač KBRW na 680 kHz. Je na pobřeží Aljašky poblíž města Barrow, které má na některých mapách místní, eskymácké jméno Utqiagvik. Vysílač má výkon jen 10 kW a tak je opravdu vzácné, že je slyšet až v naší části Evropy. Ale není to snadné, neobvyklá je doba mezi 1700-1900 UTC, kdy není z Ameriky slyšet na středních vlnách nic jiného, protože jen na Aljašce je teď nepřetržitá noc. Když u nás zapadne Slunce, probíhá pás tmy až na Aljašku a rádiový signál se ztratí, až když se tento pás u Aljašky zúží, což je po 1900 UTC.

Následující nahrávka je složena ze tří záznamů, kdy byl signál nejlepší, pořád je ale hodně slabý. Identifikace byla ztížena tím, že na internetovém streamu byl jiný program (patrně jako na FM), takže jsem musel signál na 680 kHz porovnávat se signálem na přijímači KiwiSDR v Norsku, kde byla KBRW slyšet docela dobře. Na střední vlně se vysílají mj. různé meteorologické zprávy, které trvají vždy asi 20 minut, a to by asi nebylo pro posluchače streamu třeba v zahraničí zajímavé, proto je tam jiný program, a až později večer a v noci, když běží hudební program, je na SV a streamu stejný program.

Na druhé nahrávce jsem si udělal ukázku z přijímače KiwiSDR v Norsku. Začíná to identifikací KBRW (2x v sekundě :11 a :25), po které následují meteorologické zprávy (Weather Forecast). Nejdřív jsem měl nastavené LSB kvůli rušení od ruské stanice na 684 kHz, a když signál KBRW zesílil, přepnul jsem na AM, kde je slyšet, jak kvalitní zvuk vlastně vysílač má.

Nahrávka je z 30.12.2019 mezi 1700-1900 UTC. Na obrázcích je KBRW na mapě, kousek vysílacího stožáru, azimutální mapka s červenou trasou signálu do naší části Evropy a malá starší grafika s Eskymáky.

   

   

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

3 reakce na KBRW Barrow, 680 kHz (Aljaška)

  1. Pingback: rx ciprofloxacin hcl

  2. Pingback: best price 100mg generic viagra

  3. Pingback: tylenol 3 prescription

Komentáře nejsou povoleny.