WHIO Dayton OH, 1290 kHz (USA)

   Tato stanice z Ohia, kterou jsem ještě předtím neslyšel, má značku WHIO a vysílá na 1290 kHz z města Dayton, které leží v oblasti pod Velkými jezery. Nepřehlédnutelné jsou její tři stožáry zajímavé konstrukce. Jeden je v provozu přes den, všechny tři se používají v noci kvůli směrovosti signálu, aby nebyly rušeny jiné stanice. Výkon vysílače je 5 kW. Stanice je v provozu od roku 1935, v současnosti má zpravodajský formát (zprávy a řeč).

Nahrávka je tentokrát poněkud chudá. Zachycuje vlastně jen identifikaci „WHIO“ (v 7. sekundě), která se objevila najednou ve změti zvuků na kmitočtu. Ještě se tam patrně míchá další stanice, o chvíli později bylo slyšet ohlášení pořadu „Coast to Coast AM“, to už na nahrávce není, ostatně ani nemám jistotu, že to patřilo WHIO. Takže jen ta ID, snad příště to bude lepší, tyto vzdálené stanice od Velkých jezer nemají nikdy bombastický signál.

Na nahrávce je slyšet také maják „TU“, jehož signál přichází vlastně z protisměru, z ruské lokality Belyj, západně od Moskvy. Maják vysílá značku v Morse kódu a jeho kmitočet je rovněž 1290 kHz.

Nahrávka je ze 14.1.2021 v 0835 UTC. Obvyklá obrázková příloha ukazuje polohu stanice na mapě USA, tři stožáry a pohled na město Dayton.

Existuje také krátké video jednoho amerického cestovatele po vysílacích střediscích (Robert The Traveller). Natáčel i u stožárů WHIO:                                                                     https://www.youtube.com/watch?v=BYLBi4JW0Is

      

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.