XEQK Tropicalísima, Ciudad de Mexico, 1350 kHz (Mexiko)

   Hymna, která hrála dnes ráno v 0600 UTC na 1350 kHz, napovídala, že v některé latinskoamerické zemi je v té chvíli půlnoc. Ze zemí, které mají vysílač na této frekvenci, připadá v úvahu jen Mexiko. Když jsem pak slyšel i hlavní slogan „El sonido de la calle“ (Zvuk ulice), bylo jasné, že se jedná o XEQK Tropicalísima z hlavního města Ciudad de Mexico (Mexico City). V noci má výkon 1 kW (ve dne 5 kW), proto signál není kdovíjak silný, naopak, poslech je poměrně náročný. Ale ta hymna hodně pomohla. Vzdálenost vysílač – přijímač je 9800 km.

Na nahrávce je slyšet zmíněný slogan celkem 3x, nejlépe v minutě 1:05. Je tam také slyšet frekvence 1350 kHz. Uprostřed nahrávky jsem přidal začátek hymny Mexika ve studiové kvalitě na porovnání.

Stanice vysílá od roku 1938, původně s názvem „La Hora Exacta“ (Přesný čas). Vysílala zprávy a každou minutu hlásila přesný čas. (Podobný formát má dnes Radio Reloj z Kuby). Následující video ukazuje, jak vypadal původní formát „La Hora Exacta“ (rok 1981):

Nahrávka XEQK je z 22.2.2021 v 0600 UTC. Na připojených obrázcích je na mapě označeno místo vysílače, vysílací stožár, grafika 1350 AM Tropicalísima a pohled na hlavní město Mexika se sopkou Popocatepetl v pozadí.

        

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.