Radio Vanuatu, 7260 kHz (Vanuatu)

   Radio Vanuatu je stanice ze souostroví stejného jména v Pacifiku, která byla v minulosti u nás slyšet hodně špatně. Pak se příjem zlepšil, když získala s mezinárodní pomocí několik vysílačů. To bylo před několika lety a i když se Radiu Vanuatu technické problémy nevyhýbají, což je dáno hlavně přírodními katastrofami v podobě tajfunů, které ničí vysílací střediska, už máme větší šanci na příjem Radia Vanuatu na krátkých vlnách.

Na nahrávce je Radio Vanuatu (VBTC) na 7260 kHz v 0635 UTC, kdy je na Vanuatu už pozdní odpoledne a vysílač je v provozu jen do 0700 UTC, kdy vypíná a vysílání přechází na nízký večerní kmitočet 3945 kHz. V této, u nás ranní době, se signál z Pacifiku šíří dlouhou cestou, takže my ho vlastně přijímáme přes Jižní Ameriku, tedy od jihozápadu. Na to je třeba pamatovat, pokud máme výběr antény a můžeme zvolit anténu ve směru jihozápad. Vysílač je u hlavního města Port Vila a má výkon 2,5 kW.

Na Vanuatu jsou tři úřední jazyky: angličtina, francouzština a bislamština. Posledně uvedený jazyk je směsí obou předchozích jazyků a dalších domorodých jazyků. Také na nahrávce je francouzština a angličtina. Identifikace je hned na začátku v sek. :05 francouzsky: „Vous écoutez Radio Vanuatu“, další ID jsou v sek. :42 a 1:04 min.

Nahrávka je z 24.2.2021 v 0635 UTC. Na připojených obrázcích je Vanuatu na globusu, mapa souostroví, pohled na jeden z ostrovů a rodina na Vanuatu.

      

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.