CFRB Toronto ON, 1010 kHz (Kanada)

    Z Toronta v kanadské provincii Ontario vysílá na 1010 kHz zpravodajská stanice CFRB. V Evropě je známo, že na kmitočtu bývá slyšet společně s WINS z New Yorku. Jejich signály jsou tady prakticky srovnatelné a často je to směs. Dnes ráno to nebylo jiné, ale překvapilo mě, že CFRB byla slyšet ještě v 0900 UTC (u nás 10 hodin dopoledne!). Původně jsem si to chtěl jen nahrát do archivu a neměl jsem v úmyslu dávat to sem na blog. Když ale těsně před 0900 byla slyšet na kmitočtu jen CFRB a ozvala se i pěkná ID, dávám to sem, protože vlastně tuhle stanici ještě na blogu nemám. Dnešní ráno bylo dost hektické a typické bylo střídání stanic na kmitočtech a výskyt těch, které nejsou často slyšet příliš dobře.

Vysílač CFRB má výkon 50 kW ve dne i v noci. Stanice má formát News/Talk. Vysílá od roku 1927, na 1010 kHz vysílá od roku 1948. Program této stanice v minulosti přenášel vysílač CFRX na 6070 kHz s výkonem 1 kW. V této době mi není známo, jestli ještě vysílá, protože skoro všechny podobné vysílače na KV v Kanadě byly v průběhu minulých let zrušeny. U nás ale býval slyšet.

Nahrávka obsahuje identifikaci v 0900 UTC. Začíná ve 13. sekundě: „…News Talk 10-10 CFRB-AM – an iHeart Radio station“. Příjem v 10 hodin dopoledne našeho času je opravdu výjimečný, ale potvrzuje to dobré příjmové podmínky během posledních 24 hodin. Vzdálenost přijímače od vysílače byla 6600 km.

Nahrávka je z 18.1.2021 v 0900 UTC. Na obvyklých obrázcích je tentokrát město Toronto na mapě Kanady, 4 vysílací stožáry CFRB a pohled na Toronto.

      

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.