WSB Atlanta GA, 750 kHz (USA)

   Stanice WSB z Atlanty ve státě Georgia vysílá od roku 1922 a byla první komerční stanicí na „jihu“. Vystřídala několik kmitočtů, od roku 1940 je na 750 kHz. Současný vysílací formát je news/talk (zpravodajství a mluvené slovo). Vysílač má výkon 50 kW ve dne i v noci, stanice má třídu A a tedy prioritu na kmitočtu a všesměrové vyzařování antény. Ve dne však není dosah příliš velký kvůli špatné kvalitě půdy v Georgii. Jak ale vidíme, v noci její signál doletí až do Evropy.

Stanici jsem objevil dnes ráno po 0800 UTC, když jsem na 750 kHz slyšel kromě obvyklé stanice CBGY z Kanady ještě další stanici, která mluvila v pozadí. Trvalo to dost dlouho, než vylezla do popředí, ale pak jsem měl štěstí i na ID. Je obtížná na poslech, ale je to jasné, v sekundě :13 se ozve: „95.5 WSB…“ Na FM kmitočet 95.5 MHz klade tato stanice důraz, dává ho na všechna loga i do hlášení.

Nahrávka je z 18.1.2021 v 0720 UTC. Na obrázcích je Atlanta na mapě USA, vysílací stožár na severovýchodním okraji Atlanty a malá grafika s pohledem na Atlantu.

      

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.