Qinghai RTV Station 1251 kHz, Xining, Tibet (Čína)

   Na 1251 kHz vysílá v Tibetu stanice Qinghai RTV Station neboli Čching-chajská rozhlasová a televizní stanice. Vysílá v tibetštině, která se jen trochu podobá čínštině. Vysílač Xining má spojený výkon 200 kW (2 x 100 kW). Vzdálenost vysílače od mého přijímače byla asi 7000 km. U nás v Evropě na tomto kmitočtu překáží většinou Smooth Radio z Anglie, ale při trošce trpělivosti se můžeme dočkat i docela pěkného signálu z Tibetu, o čemž svědčí připojená nahrávka.

Stanice vysílá kromě středních vln i na KV 9850 kHz, kde ji můžeme také slyšet. Druhý kmitočet 5990 kHz byl v době mého poslechu překryt zahraničním vysíláním Číny v ruštině.

Příjem na střední vlně se zlepšil asi hodinu před východem Slunce v místě vysílače. Slunce tam teď vychází v 8:00 hodin jejich času, což je 0000 UTC.

Obsah nahrávky se popisuje jen těžko, tibetština je pro nás nesrozumitelná. V celou hodinu slyšíme časové znamení tibetského typu  .  .  –   , které je odlišné od toho, jaké jsme zvyklí slýchat z čínského celostátního rozhlasu   .  .  .  .  .  —

Nahrávka je z 24.11.2022 ve 2300 UTC. Na připojených obrázcích je Tibet na mapě, město Xining, lidé z Tibetu a ukázka tibetské abecedy.

        

 

 

 

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.