CNR-2, Golmud 900 kHz (Čína)

   Dalším vysílačem, který leží v oblasti Tibetu a je slyšet u nás, je vysílač 2. státního čínského programu (CNR-2) ve městě Golmud v provincii Čching-chaj (Qinghai), přesněji v Autonomní mongolské a tibetské prefektuře Chaj-si (Haixi). Vysílá na kmitočtu 900 kHz (uvolněný italský kmitočet z pohledu Evropy) výkonem jen 10 kW, přesto může být docela dobře slyšet i u nás. Vzdálenost vysílače od mého přijímače je 6500 km.

Program CNR-2 má podnázev „Hlas obchodu“ a kdo je trochu seznámen s čínskými ID jednotlivých programů, neměl by s tím mít větší problém (při dobré srozumitelnosti). Hlášení má vždy stejný formát. V tomto případě je to „Ťing-ťi č´Šeng“ (Jingji zhi Sheng), celé hlášení „CNR – Hlas obchodu“ zní v angl. přepisu takto:

Zhongyang Rénmín Guangbo Diantái, Jingji zhi Sheng

Toto hlášení je slyšet na nahrávce dvakrát, v sekundách :14 a :37. Vlastně to není tak těžké, když člověk ví, kde to hledat. Číslovka „2“ se v hlášení neuvádí, to je jen naše pomůcka.

Nahrávka je z 26.11.2022 v 0000 UTC. Na obrázcích je město Golmud na mapě a malý pohled na Golmud (300 000 obyvatel) s hornatým okolím.

Pro milovníky majáků (NDB) ještě doplním, že na nahrávce je slyšet ruský maják NE 900 kHz, lokalita Nerl, severně od Moskvy. Má ID 3x NE (NE NE NE) s pauzou 10 sek.

  

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.