Podivný druh rušení – statika?

Na dotaz kolegy jsem v archivu vyhledal dokumentaci o podivném druhu rušení, které jsem pozoroval v různých pásmech. Moje dokumentace už je sice několik let stará, tento úkaz jsem ale pozoroval i letos na některých přijímačích v síti dálkově ovládaných přijímačů ve světě.

Podivné zvuky, pro které používám výraz „motorování“ jsem dával do souvislosti s výskytem dešťových nebo sněhových srážek. Několikrát jsem tento úkaz pozoroval na DX kempu v Brdech, to bylo v lednu 2006, kdy nás zastihlo několik sněhových fujavic. Sledoval jsem to i doma ve městě. Když jsem slyšel typický zvuk (který i vy uslyšíte na nahrávce) a podíval jsem se z okna, právě začínalo sněžit nebo se spustila prudká dešťová přeháňka, podle ročního období.

Je známý statický déšť a statické sněžení, případně se statika může vytvořit na anténě i při silném větru. Kde ale vzniká známý zvuk podobný sršení z motoru, to se mi nepodařilo zjistit. Snad by tomu mohlo pomoci dnešní zveřejnění, které si přečte více lidí.

A teď už zvukové ukázky:

Intenzita 1 – poměrně poklidný průběh


Intenzita 2 – vypadá to, jako by se účastnily dva zdroje


Stejný úkaz na přijímači v bavorském Ambergu (24.3.2013 v 1130 UTC v pásmu mezi cca  250 – 3500 kHz). Je zajímavé, jak se postupně zvyšuje četnost (kmitočet) jednotlivých výbojů v každém následujícím burstu.


Následuje obrázek z audio editoru, kde je zachycen průběh jednoho impulsu (nebo burstu, chceme-li to tak nazývat), který zaujme svou pravidelností:

(Bohužel, nedaří se mi vložit sem obrázek, aby byl ostrý, ať ho dělám jakkoliv velký, třeba 4000 pixelů, je to stejné, jako když má jen 200 pixelů na šířku….. nějaké omezení zdejšího editoru? Musím se poradit s Nápovědou, zatím jsem dal kvalitní obrázek sem:  https://app.box.com/s/5tarfue19fdaaplj3aqskirw2iju7mh4

–>> (položte myš na obrázek na odkazu a klikněte na ikonu zobrazení na celou obrazovku – Enter Fullscreen)

Tak to byl příspěvek o podivném druhu rušení na pásmu.

Autor: karelhonzik

QTH: Amberg, Germany (close to border Germany-Czechia) Receiver: Perseus SDR Antennas: various beverages and loops
Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.